Uwaga, uwaga! Dzisiaj na blogu nowa odsłona. Pora na pierwszy
przepis! :)
Na przetarcie kulinarnych szlaków prezentuję frittatę w wersji baaardzo sezonowej. Moi drodzy, oto w roli głównej szparagi!
Na przetarcie kulinarnych szlaków prezentuję frittatę w wersji baaardzo sezonowej. Moi drodzy, oto w roli głównej szparagi!
Frittata jest idealnym rozwiązaniem na szybki obiad, kolację, obiadokolację. Może również stanowić ciekawą, ciepłą przekąskę na przyjęciach oraz różnego rodzaju spotkaniach towarzyskich.
Nie wiem jak wy, ale ja bardzo
ubolewam nad tym, że szparagowy sezon jest tak krótki. Szparagi mogłabym jeść
od rana do wieczora, bez end'u :D
Warto więc pośpieszyć się i jak najszybciej
urozmaicić nimi nasz jadłospis.
WARTOŚCI ODŻYWCZE SZPARAGÓW. Dlaczego warto wzbogacić nasze codzienne menu w szparagi?
Najważniejszą zaletą szparagów jest to, że zawierają takie związki jak: sulforafan, izotiocyjaniany i indole. Te skomplikowane nazwy, pewnie dla większości z nas brzmią bardzo tajemniczo. Jednak substancje te mają bardzo silne działanie antynowotworowe (!). Ponadto, znajdziemy je również w innych warzywach, przede wszystkim kapustnych, czyli m. in. w brokule, kalafiorze, brukselce, jarmużu.
Szparagi są prawdziwą skarbnicą zdrowia. Zawierają pokaźne ilości kwasu foliowego, witamin (A, z grupy B, C, E, K) oraz składników mineralnych (potas, wapń, sód, magnez, fosfor, fluor, cynk, mangan, miedź, jod, żelazo).
WARTOŚCI ODŻYWCZE SZPARAGÓW. Dlaczego warto wzbogacić nasze codzienne menu w szparagi?
Najważniejszą zaletą szparagów jest to, że zawierają takie związki jak: sulforafan, izotiocyjaniany i indole. Te skomplikowane nazwy, pewnie dla większości z nas brzmią bardzo tajemniczo. Jednak substancje te mają bardzo silne działanie antynowotworowe (!). Ponadto, znajdziemy je również w innych warzywach, przede wszystkim kapustnych, czyli m. in. w brokule, kalafiorze, brukselce, jarmużu.
Szparagi są prawdziwą skarbnicą zdrowia. Zawierają pokaźne ilości kwasu foliowego, witamin (A, z grupy B, C, E, K) oraz składników mineralnych (potas, wapń, sód, magnez, fosfor, fluor, cynk, mangan, miedź, jod, żelazo).
Jak widać lista profitów jest długa. Dlatego nie ma co się zastanawiać, im szybciej szparagi zagoszczą w naszym jadłospisie, tym lepiej. Korzystajmy z sezonowości warzyw i owoców ile się da. Jest to najlepszy sposób na wzbogacenie naszej diety oraz urozmaicenie naszego żywienia.
A tymczasem, gorąco zachęcam wszystkich Was do szparagowych eksperymentów w kuchni. Na pewno nie pożałujecie!
Może skusisz się na moją frittatę? :)
Frittata
ze szparagami, kurczakiem, pieczarkami i marchewką
Składniki:
250g
twarogu półtłustego (może być chudy)
3 jajka
zielone
szparagi - ok. 10 sztuk
200g
piersi z kurczaka
200g pieczarek
1
średnia marchewka
2 ząbki
czosnku
Przyprawy:
1
łyżeczka ziół prowansalskich
1
łyżeczka tymianku
1
łyżeczka curry
pół
łyżeczki soli
pół
łyżeczki pieprzu
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, marchewkę ścieramy na średnich oczkach tarki. Kurczaka, pieczarki i marchewkę chwilę podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy, tak aby warzywa puściły wodę. Szparagi podgotowujemy 3-4 min. W tym czasie rozdrabniamy twaróg, dodajemy jajka, rozgniecione ząbki czosnku, przyprawy i całość mieszamy. Następnie do masy dodajemy farsz z patelni. Wszystko wylewamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia bądź nasmarowaną cienką warstwą oliwy. Na koniec, podgotowane szparagi wtykamy w masę. Opcjonalnie, wierzch posypujemy czerwoną cebulą, cienko pokrojoną w piórka. Pieczemy ok. 25 min w temperaturze 180 stopni.
Z czym podawać?
Towarzystwo rukoli i jogurtowego sosu czosnkowo-ziołowego obłędnie spotęguje smak potrawy. Pycha!
Życzę smacznego i na zdrowie!
Koniecznie daj znać czy Ci smakowało! :)
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, marchewkę ścieramy na średnich oczkach tarki. Kurczaka, pieczarki i marchewkę chwilę podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy, tak aby warzywa puściły wodę. Szparagi podgotowujemy 3-4 min. W tym czasie rozdrabniamy twaróg, dodajemy jajka, rozgniecione ząbki czosnku, przyprawy i całość mieszamy. Następnie do masy dodajemy farsz z patelni. Wszystko wylewamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia bądź nasmarowaną cienką warstwą oliwy. Na koniec, podgotowane szparagi wtykamy w masę. Opcjonalnie, wierzch posypujemy czerwoną cebulą, cienko pokrojoną w piórka. Pieczemy ok. 25 min w temperaturze 180 stopni.
Z czym podawać?
Towarzystwo rukoli i jogurtowego sosu czosnkowo-ziołowego obłędnie spotęguje smak potrawy. Pycha!
Życzę smacznego i na zdrowie!
Koniecznie daj znać czy Ci smakowało! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz