czwartek, 14 stycznia 2016

Kakaowa kasza jaglana z serkiem wiejskim i bananem

Moim ulubionym posiłkiem w okresie jesienno-zimowym jest bezapelacyjnie kasza jaglana z dodatkiem kakao, serka wiejskiego i banana <3

Połączenie to stanowi prawdziwy zastrzyk energii i dobrego nastroju (!), co jest szczególnie przydatne w tym trudnym i przygnębiającym, bezsłonecznym czasie. Ponadto taka kompozycja składników to prawdziwa rozkosz dla podniebienia, a samo danie jest prawdziwą bombą witaminową i energetyczną.

Poniższy przepis jest banalnie prosty. Stanowi świetną alternatywę na zdrowe i pożywne śniadanie, ciepłą kolację, czy też szybki obiad na słodko. 

Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu! :)


Kakaowa jaglanka z serkiem wiejskim i bananem

Składniki:
4 łyżki kaszy jaglanej
2 łyżki otrąb (do wyboru: pszenne, żytnie, owsiane, gryczane, orkiszowe)
1 kopiasta łyżeczka dobrego jakościowo kakao
150g serka wiejskiego (może być light)
1 banan (ok. 100g)

Opcjonalnie:
1 łyżka nasion siemienia lnianego lub chia

Przygotowanie:
Kaszę jaglaną kilkakrotnie przepłukujemy ciepłą wodą. W tym samym czasie wstawiamy do zagotowania ok. 400 ml wody (2 szklanki z uszkiem). Do gotującej się wody wrzucamy kaszę jaglaną i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez 10-15 min. Pod koniec gotowania, gdy prawie cała woda się wchłonie dodajemy otręby i kakao. Gotujemy do momentu otrzymania gęstej papki.

Przygotowaną jaglankę wykładamy do miseczki, pokrywamy serkiem wiejskim i na końcu bananem. Voilà i gotowe! :)


Życzę smacznego i na zdrowie!
Koniecznie daj znać czy Ci smakowało! :)


P.S.
Do przepisu opcjonalnie możemy dodać łyżkę nasion siemienia lnianego lub chia, wtedy nasza jaglanka zyska na wartości w zdrowe tłuszcze. Niestety minus będzie taki, że smak jaglanki ulegnie zmianie i będzie ona mniej delikatna.

P.S. 2
W tym przepisie zamiast kaszy jaglanej doskonale sprawdzi się również kasza owsiana. Gorąco polecam!

4 komentarze: