niedziela, 10 kwietnia 2016

Smaki dzieciństwa • Makaron razowy z serkiem wiejskim i pieczonym, cynamonowym jabłkiem

Każdy z nas ma taką potrawę, do której ma szczególny sentyment... Która  w ułamku sekundy przenosi nas 10-20 lat wstecz, do beztroskich czasów dziecięcych... Przywołuje masę pozytywnych przeżyć i wspomnień...

Potrawę, na myśl której przypominamy sobie wszystko, co czuliśmy w tamtych chwilach. Widzimy ukochaną mamę czy babcię, gdy przygotowuje nam ją, tak od serca. Czujemy ten piękny zapach unoszący się po domu. Czujemy ten smak będący rozkoszą dla podniebienia. Przypominamy sobie naszą ekscytacje i to, jak z niecierpliwością czekaliśmy, kiedy w końcu nastąpi moment jej kosztowania. 

Własnie takie wspomnienia przywołuje we mnie tytułowy makaron z serkiem wiejskim i pieczonym, cynamonowym jabłkiem. 

Przepis oczywiście trochę zmodyfikowałam, aby miał większą wartość odżywczą. Oryginał brzmiał nieco inaczej. Zamiast makaronu razowego był jasny (rzecz jasna), a zamiast serka wiejskiego - śmietana lub twaróg ze śmietaną. Pomimo małych modyfikacji smak pozostał ten sam i przypomina o magicznych wspomnieniach.

Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu, jest banalnie prosty!

Pobudź swoje zmysły i przywołaj wspomnienia dzieciństwa :)


Makaron razowy z serkiem wiejskim i pieczonym, cynamonowym jabłkiem

Składniki:
1 szklanka z uszkiem makaronu razowego (ok. 75g)
150g serka wiejskiego (może być light)
Średnie jabłko (ok. 200-220g)
Kopiasta łyżeczka cynamonu

Opcjonalnie:
Serek wiejski możesz zastąpić twarogiem półtłustym (ok. 70g). Rozrób go z odrobiną mleka lub jogurtu na gładką masę.

Przygotowanie:
Makaron gotujemy al dente, zgodnie z czasem podanym na opakowaniu (na zdjęciu Ekologiczny Makaron Żytni Razowy firmy Symbio). W czasie kiedy makaron gotuje się, obieramy jabłko ze skórki, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w średnią kostkę. Wstawiamy mały rondelek z odrobiną wody. Gdy woda się zagotuje wrzucamy pokrojone jabłko i gotujemy max. 5 min. Pod koniec gotowania dodajemy cynamon.

Makaron odcedzamy, wykładamy do miseczki. Pokrywamy serkiem wiejskim lub twarogiem i na końcu pieczonym jabłkiem.

Voilà i gotowe! :)

Życzę smacznego i na zdrowie!
Koniecznie daj znać czy Ci smakowało.

***

A jakie są Twoje smaki dzieciństwa? Z jaką potrawą Ci się kojarzy?
Podziel się swoimi wspomnieniami w komentarzu. Z chęcią je poznam. :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz